Uitzendbureau
Een uitzendbureau is een bedrijf dat bemiddelt tussen werkzoekenden en organisaties/bedrijven die op zoek zijn naar medewerkers. Als een uitzendbureau jou als werkzoekende kan plaatsen bij een organisatie (=“uitzenden”), dan wordt het bureau je werkgever. Je wordt dan uitzendkracht van dat uitzendbureau.
Hoe werkt een uitzendbureau?
Werkzoekenden kunnen zich gratis inschrijven voor werk bij een uitzendbureau. Organisaties kunnen gratis vacatures aanmelden bij een uitzendbureau. De medewerker van het uitzendbureau, de intercedent, zorgt daarna voor de juiste werkzoekende bij de juiste vacature oftewel de “match”. In stappen weergegeven ziet het er zo uit:
-
Je schrijft je in bij de intercedent van het uitzendbureau of meld je via hun website aan.
-
Je hebt dan een gesprek over je opleiding/werkervaring (cv) en je wensen.
-
Je hoort van de intercedent als er een match is tussen jou en een organisatie.
-
Je gaat naar die organisatie voor een kennismakingsgesprek (light-sollicitatiegesprek).
-
Je gaat werken voor deze organisatie
-
Je vult je urenregistratie in per week, de vertegenwoordiger van de organisatie ondertekent deze ook.
-
Je krijgt je salaris van het uitzendbureau.
De organisatie betaalt aan het uitzendbureau een tarief per gewerkt uur. En het uitzendbureau betaalt dan salaris aan haar nieuwe werknemer en draagt ook de wettelijke werkgeverspremies af (onder andere de loonbelasting) aan de overheid. Het bedrag tussen het tarief dat een organisatie betaalt en het salaris inclusief premies is de bruto winstmarge voor het uitzendbureau per gewerkt uur. Daar moet het uitzendbureau de kosten van de eigen dienstverlening van betalen en het resterende bedrag is dan de nettowinst.
Voordelen en nadelen van een uitzendbureau
Werken voor een uitzendbureau heeft allerlei kenmerken en dus ook voordelen en nadelen.
-
+ Werkervaring opdoen in je beroep
-
+ Andere beroepen uitproberen (carrièreswitch)
-
+ Veel verschillende mensen ontmoeten; goed voor je netwerk
-
+ Werkervaring ziet er goed uit op je CV
-
+ Referentie vragen als je goed werk hebt gedaan
-
+ Springplank naar een vaste baan (niet vaak)
-
- Elke werkdag kan je laatste werkdag zijn
-
- Geen vast inkomen
-
- Geen duurzame oplossing voor inkomen
-
- Geen sollicitatiebrief nodig
Diensten van een uitzendbureau
Een uitzendbureau heeft naast haar kerntaak van uitzenden soms ook andere diensten voor werkgevers. Samengevat kunnen ze de volgende diensten aanbieden:
-
Uitzenden: Medewerkers tijdelijk naar een organisatie sturen om daar een paar dagen tot soms wel een paar maanden te werken.
-
Detacheren: Medewerkers voor een bepaalde tijd naar een organisatie sturen om daar een aantal maanden te werken.
-
Werving en selectie: Medewerkers zoeken en selecteren op basis van een door een organisatie gewenst profiel.
-
Payrolling: Medewerkers die een organisatie heeft uitgekozen via het uitzendbureau laten werken bij de organisatie.
Soorten werk van uitzendbureaus
Er is allerlei soorten werk te vinden in allerlei sectoren bij een uitzendbureau. De meeste banen zijn te vinden in de sectoren met een sterk seizoensgebonden omzet/drukte. Denk hierbij aan de volgende sectoren;
-
Landbouw (voorbeeld van piekperiode: zaai- en oogstperiode)
-
Detailhandel (voorbeeld van piekperiode: kerstperiode)
-
Horeca (voorbeeld van piekperiode: kerstperiode)
-
Toerisme (voorbeeld van piekperiode: zomervakantie)
Er zijn zelfs gespecialiseerde uitzendbureaus in bijvoorbeeld de bouw, horeca of de landbouw. Maar er is natuurlijk ook in andere sectoren voldoende werk te vinden. Je contract kan worden opgesteld voor:
-
Een paar dagen
-
Een paar weken
-
Een langer project van maanden
-
Een vaste periode van bijvoorbeeld een half jaar
Hieronder lees je hoe de afspraken worden vastgelegd en wat je positie is als uitzendkracht.
Positie van uitzendkracht
Als je als uitzendkracht werkt dan ben je in dienst van een uitzendbureau, dus niet bij de organisatie waar je het werk echt uitvoert. Je hebt echter geen normaal arbeidscontract maar een arbeidscontract met een uitzendbeding: een uitzendcontract. Er zijn 3 verschillende uitzendcontracten.
-
Fase-A uitzendcontract: met dit contract mag je maximaal 78 weken werken voor het uitzendbureau. Maar als je een pauze neemt van minimaal 26 weken dan staat de teller weer op 0 en kun je weer 78 weken voor hetzelfde uitzendbureau werken. Je hebt met dit “light-contract” weinig rechten en plichten. Wil je na 78 weken nog langer bij hetzelfde uitzendbureau werken dan krijg je een:
-
Fase-B uitzendcontract: met dit contract voor bepaalde tijd heb je al meer rechten en plichten en wordt je uurloon waarschijnlijk wat hoger. In deze fase mag je maximaal 4 jaar werken en daarin maximaal 6 verschillende contracten hebben. Maar als je een pauze neemt van minimaal 13 en minder dan 26 weken dan staat de teller weer op 0 voor het fase-B uitzendcontract. En als je pauze langer is dan 26 weken dan start je weer op 0 in een fase-A uitzendcontract. Als het fase-B uitzendcontract uiteindelijk afloopt mag het uitzendbureau je enkel nog een contract voor onbepaalde tijd aanbieden volgens de “Flexwet”. :
-
Fase-C uitzendcontract: met dit contract voor onbepaalde tijd heb je dus een “vaste baan”. Dit gebeurt bijna nooit omdat een uitzendbureau vaak niet de werkzekerheid heeft om jou die baanzekerheid te bieden.
Wil je meer informatie over de verschillende contracten, kijk dan eens op de websites van de brancheorganisaties van uitzendbureaus: ABU / NBBU
Dus …..als je de tijdelijkheid van werken via een uitzendbureau prima vindt op dit moment, dan kun je je gerust inschrijven en kijken wat er voor aanbod is. Maar verwacht daar niet vast werk te vinden, dat gebeurt niet vaak. Als je op zoek bent naar een vaste baan, dan kun je bijvoorbeeld beter actief zoeken naar vacatures die bij jou passen. Wil je tips over het zoeken naar jouw ideale baan? Klik dan op het artikel Vacatures zoeken. Of kijk eens naar ons stappenplan voor een succesvolle Sollicitatie.