Ontslag - Einde arbeidsovereenkomst
Ontslag nemen of krijgen is het einde van je arbeidsovereenkomst en een kruispunt in je carrière. Of het nu je eigen keuze is en de tijd rijp is voor die carrièreswitch of je wordt gedwongen ontslagen. Het blijft een punt in je leven waar je weer allerlei keuzes moet maken over je werk en/of beroep.
Ontslag nemen of krijgen
Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen:
-
met wederzijdse instemming
-
door eenzijdig opzegging
-
door de rechter (na onenigheid en vaak na het inschakelen van een advocaat)
-
van rechtswege (door een einddatum in een arbeidsovereenkomst)
Soms gebeurt het beëindigen van een arbeidsovereenkomst in een goede sfeer en is er vooral sprake van dankbaarheid en gelukswensen en misschien wel een aanbevelingsbrief/referentie. Maar uiteraard is er bij een gedwongen ontslag vaker sprake van boosheid en ontevredenheid. Het ontslag kan dan een negatieve ervaring worden in plaats van het begin van nieuwe kansen, als het niet goed wordt afgesloten en uitgepraat.
Opzegtermijnen bij ontslag
Meestal staat de opzegtermijn in je arbeidsovereenkomst. Staat dit niet beschreven, dan geldt voor jou en je werkgever een opzegtermijn van één maand. Als je langer dan vijf jaar in dienst bent, geldt voor je werkgever een langere opzegtermijn. Voor elke vijf jaar die je in dienst was, staat één maand opzegtermijn. Was je bijvoorbeeld 16 jaar in dienst, dan moet de werkgever drie maanden tevoren opzeggen. De maximale opzegtermijn is vier maanden.
Ook voor de werknemer mag (schriftelijk) een langere opzegtermijn worden afgesproken. Maximaal zes maanden is toegestaan. De opzegtermijn voor de werkgever moet bovendien altijd het dubbele zijn. Wie zich niet aan de juiste opzegtermijn houdt, kan verantwoordelijk gesteld worden voor de schade die de andere partij daardoor oploopt.
Niet eens met je ontslag?
Als je het niet eens bent met je ontslag dan is dat een lastige situatie. Het ontslagrecht is namelijk erg ingewikkeld. Wie ontslagen dreigt te worden, doet er altijd verstandig aan juridisch advies in te winnen bij een advocaat of een andere rechtsdeskundige. Wacht daar niet te lang mee. Als je te laat bent, heb je misschien al kansen/mogeijkheden gemist.
Als je op zoek bent naar ideeën voor andere beroepen om je carrière een nieuwe impuls te geven na je ontslag, kun je een uitgebreide beroepentest doen. Kijk ook eens naar het stappenplan voor Solliciteren.