Arbeidsovereenkomst - Arbeidscontract
In een arbeidsovereenkomst of arbeidscontract staan de arbeidsvoorwaarden; de arbeidsafspraken tussen jou en je werkgever. Over je arbeidsovereenkomst heerst vaak een bepaalde spanning. Het is de volgende stap in je carrière en je "hebt" de baan. Maar ja, er moet nog wel een handtekening onder dit arbeidscontract staan. Het liefst onder een contract met de juiste arbeidsvoorwaarden...
Wanneer arbeidsovereenkomst?
Je hebt een arbeidsovereenkomst (arbeidscontract) als je in dienst bent van een werkgever en loon krijgt, je bent dan in loondienst. Dit wordt ook wel dienstverband of dienstbetrekking genoemd.
Je hebt een arbeidsovereenkomst als de volgende voorwaarden van toepassing zijn op je arbeidssituatie:
-
Je bent in dienst van de werkgever als de werkgever je opdrachten kan geven en de werkinhoud kan bepalen.
-
Je krijgt loon voor het werk dat je hebt gedaan. De werkgever betaalt dit loon meestal uit in geld maar dit mag ook (gedeeltelijk) in natura. Een voorbeeld van loon in natura is bijvoorbeeld als je gebruik mag maken van een woning en/of eten en drinken ("kost en inwoning"). Aandelen en opties of de daarmee behaalde winsten kunnen ook onder loon vallen.
-
Je voert zelf het werk uit.
-
Je hebt een schriftelijke arbeidsovereenkomst ( Heb je die niet zie kopje "Geen arbeidsovereenkomst?" hieronder)
-
Je kunt een arbeidsovereenkomst schriftelijk of mondeling afsluiten. Het is wel verstandig een arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te leggen. Dan staan een aantal rechten en plichten voor jou en je werkgever vast.
Inhoud arbeidsovereenkomst - Arbeidsvoorwaarden
Je werkgever moet jou binnen 1 maand na je indiensttreding een aantal gegevens schriftelijk laten weten. Deze gegevens zijn onder andere:
-
De naam en woonplaats van je werkgever
-
De plaats of plaatsen waar je werkt
-
Je functie of het soort werk dat je doet
-
De datum van indiensttreding
-
De duur van het contract (bij een tijdelijk contract)
-
Hoeveel uur je werkt (per dag of per week)
-
De hoogte van je salaris en wanneer dit wordt uitbetaald
-
(Eventueel) de lengte van je proeftijd
-
De hoogte van de vakantietoeslag
-
Het aantal vakantiedagen
-
De duur van de opzegtermijn (zie artikel Ontslag)
-
(Eventueel) je pensioenregeling
-
(Eventueel) je concurrentiebeding
-
Je collectieve arbeidsovereenkomst (cao) als die van toepassing is
CAO - Collectieve ArbeidsOvereenkomst
In een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) worden verschillende rechten en plichten van werkgevers en werknemers vastgelegd. Bij een CAO sluit een bedrijf, vaak samen met andere bedrijven in dezelfde sector, een contract met de vakbonden. Als de CAO van toepassing is, is het niet nodig over een aantal zaken afzonderlijke afspraken te maken met je werkgever. Soms staat in een CAO zelfs een tekst voor de arbeidsovereenkomst, waarin alle belangrijke bepalingen uit de CAO verwerkt zijn. Meer informatie hierover lees je in het artikel over cao.
Geen arbeidsovereenkomst?
Is er geen duidelijk en schriftelijk vastgelegde arbeidsrelatie? Dan kan verwarring ontstaan over de afspraken met je werkgever. Als je 3 maanden lang elke week, of minimaal 20 uur per maand, voor dezelfde werkgever werkt, dan mag je ervan uitgaan dat je een arbeidsovereenkomst hebt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je werkgever je ten minste het minimumloon moet betalen. En je niet zomaar mag ontslaan. Is je werkgever het hier niet mee eens? Dan moet de werkgever bewijzen dat je geen arbeidsovereenkomst hebt.
Alles bij elkaar kan het afronden van je sollicitatie dus een mooi maar ook spannend moment zijn in je carrière. Bereid je dus goed voor en laat gerust iemand die je vertrouwd meekijken. En laat je niets wijsmaken; het tekenen van een contract doe je niet voordat je het thuis rustig hebt gelezen. Laat iemand die je vertrouwt wel even meekijken, zeker als je nog niet vaak een arbeidsovereenkomst hebt gelezen/getekend.
Bron: rijksoverheid.nl