Karaktereigenschappen | Karaktertrekken
Wat zijn karaktereigenschappen of karaktertrekken? In dit artikel willen we hierover helderheid geven en verwijzen we naar verdere informatie en voorbeelden. Handig: Er is ook een karaktereigenschappen lijst beschikbaar. Voor we het verder hebben over karaktereigenschappen eerst kort nog wat persoonlijkheid eigenlijk is.
Kort gezegd bestaat je persoonlijkheid uit je:
-
Karakter (je aangeboren eigenschappen)
-
Gewoonten (je aangeleerde eigenschappen)
Maar nu komt het ingewikkelde; het is zo dat een eigenschap die bij de ene persoon aangeboren is, bij de andere persoon aangeleerd kan zijn door opvoeding of ervaringen in het leven. Een goed voorbeeld is iemand die wat introvert is (geboren) tegenover iemand die door veel pesterijen zich terug trekt uit contact en als introvert wordt gezien. Bij de ene persoon is dezelfde eigenschap dan aangeboren, dus een karaktereigenschap, en bij de ander aangeleerd, dus een gewoonte. Dat maakt het gebruiken van een term zoals karaktereigenschappen of karaktertrekken wel verwarrend...
Om deze reden stellen we op deze website daarom de begrippen karaktereigenschappen / karaktertrekken gelijk met persoonlijkheidskenmerken / persoonlijke eigenschappen. Ook al weten we dat karakter(eigenschappen) alleen maar het (aangeboren) deel van je persoonlijkheid laten zien.
Het is goed om de artikelen karakter, persoonlijkheid en temperament te lezen om voldoende te begrijpen hoe deze begrippen met elkaar te maken hebben. Ook worden er in deze artikelen voorbeelden ter verduidelijking gegeven.
Positieve karaktereigenschappen
Als je naar je karaktereigenschappen kijkt kun je daar karaktertrekken in zien die in onze cultuur als positief worden beschouwd. Zoals bijvoorbeeld bescheidenheid vaak positiever wordt bestempeld dan arrogantie. Deze zogenaamde positieve karaktereigenschappen worden ook wel je (persoonlijke) kwaliteiten genoemd. De belangrijkste "positieve" kwaliteiten of "positieve" karaktereigenschappen noemen we ook wel je kernkwaliteiten.
Maar eigenlijk kun je niet spreken over positieve of negatieve eigenschappen. Neem bijvoorbeeld standvastigheid of hooggevoeligheid. Voor de één zijn dit positieve eigenschappen, terwijl de ander ze als negatief beschouwt. Daarnaast zitten achter bijna alle "negatieve" karaktereigenchappen, "positieve" eigenschappen verscholen. Zie meer hierover bij het artikel over kernkwadranten. Je leert daar de positieve kant van je "minder goede" karaktereigenschappen ontdekken. Erg handig bij een sollicitatie of een relatiecrisis...
Je persoonlijkheid is uniek
Iedereen heeft een unieke samenstelling van karaktereigenschappen / persoonlijkheidskenmerken. Je kunt nog zo op iemand lijken maar de belangrijkste eigenschappen en de mate waarin zij belangrijk zijn binnen de verschillende aspecten van je leven (Sociaal, werk, vrije tijd enz) is bij iedereen toch echt anders.
Wat zijn jouw karaktereigenschappen?
Het is belangrijk om zelf te weten hoe je in elkaar steekt; wat zijn jouw karaktereigenschappen? Hoe beter jij dat zelf weet, hoe makkelijker je dat ook kunt zeggen en bijvoorbeeld kunt aangeven in een sollicitatie. Bij een sollicitatie wordt namelijk altijd wel gevraagd waarom juist jij geschikt bent voor deze baan; wat heb je te bieden in een team; waar ben je goed in en wat kun je minder goed?
-
Ben je iemand die verlegen is of juist druk?
-
Hoeveel zelfvertrouwen heb je?
-
Ben je ondernemend of heb je liever dat anderen het initiatief nemen?
-
Hoe spontaan ben je?
-
Hoe ga je om met afspraken?
-
Wat doe je bij tegenslagen?
Al deze vragen leiden naar allerlei verschillende karaktereigenschappen. Door deze eigenschappen in een juiste verhouding te vertellen (dus niet alleen maar te noemen wat je heel goed kunt en ook niet de nadruk te leggen op wat je niet kunt) laat je aan anderen duidelijk zien dat je in staat bent om open en eerlijk naar jezelf te kijken.
Persoonlijke eigenschappen in ontwikkeling
Het is niet altijd gemakkelijk en leuk om open en eerlijk naar je eigen persoonlijke eigenschappen en gedrag te kijken. Soms zie je jezelf dan dingen doen of zeggen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Het vraagt ook best moed en doorzettingsvermogen om te besluiten iets te willen veranderen en om te gaan oefenen met ander gedrag.
Als je meer wilt weten over je eigen persoonlijkheid doe dan de (gratis) big five persoonlijkheidstest. Er is een gratis uitslag met allerlei informatie over jouw persoonlijkheidsdimensies (zonder registratie overigens):
Zelfkennis is de basis voor persoonlijke groei. Logisch, want als je wilt groeien, dus iets wilt veranderen, dan moet je eerst weten wat het is dat je wilt veranderen. Dus wil je weten wie je echt bent? Duik dan eens in jezelf en doe de test.