Mindfulness
Mindfulness is een aandachtstraining die ontstaan is uit oefeningen van het Boeddhisme. De term mindfulness is eind jaren ’70 bedacht door Jon Kabat-Zinn in Amerika. De kern van mindfulness:
-
Mensen hebben veel gedachten / gedachtenpatronen / emoties over het verleden of de toekomst (in plaats van over het heden, het “nu”)
-
Dit helpt je niet (het is niet goed voor je gezondheid/ontspanning)
-
Je gedachten bij het hier-en-nu brengen en hebben, is rustgevend (en goed tegen stress)
Mindfulness en gedachten
Elke dag heeft ieder mens tussen 40.000 en 60.000 gedachten in zijn hoofd zeggen wetenschappers. Van deze gedachten is meer dan 95% hetzelfde als de dagen ervoor. Van deze herhalingen van gedachten ofwel gedachtenpatronen zijn we onszelf vaak niet bewust. En hier zit tegelijkertijd ook het knelpunt. Want dit betekent dat onze onbewuste gedachten uiteindelijk bepalen wat we doen! In schema ziet dat er dan zo uit:
-
A Situatie/Werkelijkheid
-
B Gedachten over een situatie
-
C Gevoelens over een situatie
-
D Situatie/Werkelijkheid die we ervaren verandert door deze gedachten en gevoelens. Ze “kleuren” de situatie, ze bepalen hoe we de werkelijkheid ervaren.
-
E Reactie/gedrag op basis van deze “verstoorde” beleving van de werkelijkheid.
We hebben dus niet alleen veel gedachten maar ook veelal dezelfde gedragspatronen. Vanwege de vele onbewuste gedachten, emoties en gedragingen is het ook te begrijpen waarom veranderen zo moeilijk is. Veelal worden we onbewust geleid en reageren we vanuit ons onderbewuste. Geef jezelf dus de tijd om gedrag te leren veranderen en wees aardig voor jezelf als het een keer niet lukt. Realiseer je wel dat het dus belangrijk is om veel meer bewust te zijn van je gedachten en emoties zonder dat je direct reageert en daar kan mindfulness je bij helpen.
Mindfulness en bewustwording
Door mindfulness kun je leren bewust te worden van je gedachten, emoties en je handelen. Als je meer bewust bent, kun je opnieuw keuzes maken over wat jij wilt. Mindfulness geeft je dus meer bewustzijn en meer mogelijkheden om te kiezen voor de gedachten en gedragingen die jij wilt dat je hebt. Het idee is dat dit tot meer rust en tevredenheid leidt en tot meer (duurzaam)
geluk.
Mindfulness oefening 1:
Met behulp van mindfulness kun je leren om bewust contact te maken met het hier-en-nu. Byron Katie is een Amerikaanse psychologe die een aantal vragen heeft die je kunnen helpen om niet-helpende gedachten op te sporen:
-
Is het waar?
-
Is het 100% waar?
-
Wat doet deze gedachte met je?
-
Wat als je deze gedachte niet hebt?
Kijk naar je gedachten alsof je naar een film kijkt……beeld voor beeld…..en zie wat er gebeurt.
Mindfulness oefening 2:
Pak een rozijn in je hand. Kijk naar de rozijn, voel eraan, ruik eraan en stop de rozijn in je mond. Kauw er nog niet op, maar voel de rozijn in je mond. Doe dit enkele minuten. Kauw er dan op een slik de rozijn door. Volg de rozijn door je lichaam. Heb je ooit eerder in je leven zo een rozijn gegeten? En hoe is dit?
Andere artikelen die misschien interessant zijn voor je:
Je kunt ook een gratis persoonlijkheidstest doen om meer over jezelf te weten te komen. Er is ook een uitgebreide Big Five persoonlijkheidstest.