EVC / Ervaringscertificaat
De afkorting EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Je krijgt hiermee te maken als je competenties hebt ontwikkeld die niet in een opleidingsverband zijn aangetoond. Als je een ervaringscertificaat EVC aanvraagt en krijgt, kun je daarmee aan een werkgever of (vervolg)opleiding aantonen welke competenties je hebt ontwikkeld buiten opleidingen om, meestal in een werksituatie. In een EVC staan deze competenties beschreven.
Waarom een EVC traject starten?
Een EVC kan je op allerlei manieren helpen:
-
Bij het solliciteren
-
Bij het maken van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)
-
Bij een opleiding kan een EVC je vrijstelling geven voor onderdelen van de studie of stage.
-
Bij het opstellen van je cv of portfolio
Voordelen EVC
Hieronder lees je enkele voordelen van een EVC
-
Je kwaliteiten zijn in beeld gebracht.
-
Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt.
-
Objectieve beoordeling van verworven competenties
-
Kan handvatten bieden voor persoonlijke ontwikkeling
EVC traject
Een EVC traject is geschikt voor je als je door werkervaring (ook: vrijwilligerswerk), training of cursussen bepaalde competenties hebt ontwikkeld en deze competenties niet officieel erkend zijn (bv door een erkend diploma). Als je een mbo, hbo of wo opleiding hebt genoten staan de competenties die je tijdens die opleiding hebt ontwikkeld namelijk genoemd bij het diploma. Dus dan is het duidelijk wat je competenties zijn maar dat geldt niet voor je werkervaring en losse trainingen en cursussen. Je kunt dan natuurlijk wel een professionele
competentie analyse of
Big Five persoonlijkheidstest doen. Een EVC traject is ook een goed alternatief.
EVC procedure
Tijdens de EVC procedure worden je competenties (dus je kennis, vaardigheden, houding of persoonskenmerken) in een bepaald vakgebied beoordeeld door een examinator. Dit gebeurt in een aantal stappen:
-
Intake
-
Portfolio maken
-
Assessment
-
EVC
-
Advies over vervolg (opleiding/werk)
Er kan bijvoorbeeld worden onderzocht of je competenties voldoen aan de eindtermen van een module en/of opleiding. Als dit zo is, worden je competenties officieel erkend. Je ontvangt dan een ervaringscertificaat / EVC als bewijs voor je behaalde competenties.
Dit ervaringscertificaat is het objectieve bewijs dat je dus kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, als persoonlijk ontwikkelplan of voor vrijstelling van (delen van) een stage en/of opleiding. Je kunt op elk moment in het jaar deze EVC procedure doorlopen bij een EVC aanbieder.
Kosten EVC traject
Een EVC traject duurt gemiddeld twaalf weken en kost toch al snel tussen de €1000 - €1500 euro. Je kunt bespreken of je werkgever deze kosten wil betalen. Soms is er een subsidieregeling of betaalt een gemeente of bijvoorbeeld het UWV deze kosten. Lukt dit allemaal niet, bedenk dan wel dat je deze kosten kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Zie het dan als een soort investering in je portfolio die mogelijk interessant voor je is.
EVC register
Als je een EVC-certificaat ontvangt, staat dit geregistreerd in het EVC Register. Dit is een openbaar register waarbij je je gegevens kunt vinden als je een juiste combinatie opgeeft van een achternaam en een geboortedatum. Lees verder over
competenties.