Het onderstaande competentiemodel is ontstaan na uitgebreid onderzoek van alle mogelijke competenties die met werk, opleiding en maatschappij te maken hebben. Een uitgebreide lijst met links naar uitgebreide beschrijvingen per competentie vind je in en via het artikel Competentielijst. Het Groei Competentiemodel kent een onderverdeling in 6 categorieën of thema's:
In dit competentiemodel is er dus sprake van een indeling in 6 thema's. Binnen deze thema's zijn er 17 verschillende competenties met onderliggende "competentieonderdelen" onderscheiden. Deze competenties zijn benoemd na intensief onderzoek van testvragen die nu gebruikt worden in onze competentietest. Door deze indeling in competenties en competentieonderdelen, worden waardevolle verschillen tussen de competenties inzichtelijk. Een voorbeeld: Stel je “scoort” gemiddeld hoog op het thema Communiceren. Dat zegt op zich wel wat maar het kan best zo zijn dat je bij de competenties binnen dit thema Communiceren verschillende uitslagen hebt die van belang zijn: Je hebt bijvoorbeeld een hoge “score” op de competentie Assertiviteit (Je komt dus heel sterk voor jezelf op). Maar je hebt een lage “score” op de competenties Samenwerking (Je vind het bijvoorbeeld lastig om een conflict op te lossen). Dit geeft een belangrijk verschil weer en geeft extra inzicht. En dat is de meerwaarde van dit competentiemodel. Hieronder zie je de 17 competenties ingedeeld per thema. Meer informatie over de competentieonderdelen vind je in het artikel Competentielijst.
In het menu links staan diverse tests met dit competentiemodel als basis die beschikbaar zijn. Elke maand komen er tests bij die je helpen bij de thema's van deze website. Binnen dit thema zijn diverse tests, zoals de gratis competentietest en de professionele competentie analyse die je inzicht geven in jouw competenties en competentiecategorieën. Je kunt van deze tests een voorbeeld van een testrapportage bekijken zoals deze na betaling naar je wordt toegestuurd.