Als archeoloog werk je aan de systematische terugwinning en bestudering van materieel bewijs van menselijk culturen uit het verleden. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in de geschiedenis en leefgewoonten van eerdere menselijke culturen en gemeenschappen. De terugwinning vindt plaats door opgraving, onderwaterexploratie en met behulp van bodemscans, luchtfoto’s en andere ontdekkingsmethoden. Je bent deels in de buitenlucht bezig en deels in een onderzoeksruimte zoals een laboratorium om bijvoorbeeld met koolstofdatering de leeftijd van een object, bijvoorbeeld een aardewerken kruik of een uit bot gesneden kam, te meten. Andere voorbeelden van te (onder)zoeken overblijfselen zijn bijvoorbeeld bouwwerken, gereedschap/wapentuig, keukengerei, textiel/kleding, voedselvoorraad, resten van gehouden vee, menselijke resten, sierraden, munten, kunstvoorwerpen maar ook geologische gebeurtenissen die een menselijke cultuur kunnen hebben beïnvloed zoals een vulkaanuitbarsting, overstroming, aardverschuiving, meteorietinslag, bosbrand.
Je kunt je als archeoloog specialiseren in bepaald soort werk zoals bepaalde periodes (IJstijd), culturen (Romeinse Rijk), bepaalde items (mummies), onderzoek van potentiële bouwlocaties (om te voorkomen dat historisch materiaal verloren raakt), soort onderzoek (onderwaterexploratie) enzovoorts. Je organiseert archeologische projecten en bent verantwoordelijk voor alle werkzaamheden vanaf de te verkrijgen vergunningen en budgetten tot aan de projectrapportage en een eventuele tentoonstelling van de opgraving.
Je werkt als archeoloog bij een universiteit, museum, onderzoeksinstituut, gemeente, provincie of de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In het onderzoek werk je samen met een antropoloog, laborant, chemisch analist maar ook met bestuurders van graafmachines, opdrachtgevers, een museumconservator en perceeleigenaren.
De taken van een archeoloog zijn onder andere:
-
Beschrijven projectplan (opdracht, doelen, beschrijving locatie, methoden, middelen)
-
Begeleiding van de opgraving, onderwaterexploratie, bodemscan of andere ontdekkingsmethoden
-
Identificeren van objecten
-
Onderzoeken van objecten (schoonmaken, chemische samenstelling analyseren, röntgenscan enzovoorts)
-
Datering van objecten
-
Veiligstellen van de objecten
-
Beschrijving van objecten
-
Projectrapportage schrijven
-
Overdracht aan museum of archief
-
Eventueel: Begeleiden van tentoonstellingen in musea of elders
-
Eventueel: Publiceren van wetenschappelijke onderzoeksresultaten in tijdschriften/internet
-
Eventueel: Doceren aan studenten
-
Eventueel: lezingen geven over bepaalde specialisaties of projecten